maanantai 18. tammikuuta 2021

Historia Ilmastosodassa

Taas on vuosi vaihtunut ja vanha vuosi taputeltu historiaan. NOAAn kertomana  se oli ilmastohistorian  toiseksi lämpimin vuosi  mutta GISS pani paremmaksi ja sanoi sen olleen  jopa jaetulla ykkössijalla yhdessä vuoden 2016 kanssa. 

Ilmastosodassa mikään ei siis ole muuttunut. Paukut ovat entiset, johtajat vain vaihtuvat ja media seuraa uskollisesti perässä. Michael Mann jatkaa omaa ilmastosotaansa ja  uuden presidenttinsä johdolla USA tullee epäilemättä taas pian mukaan rintamaan.

Ilmastosodan veteraani Michael Mann jaksaa yhä

Sodissa voittaja kirjoittaa aina historian - niin myös ilmastosodassa, missä uudelleenkirjoitus on jo  alkanut vaikka sota on vielä kesken. Alla kuva pohjoisen pallonpuoliskon ilmastohistoriasta GISSin kertomana.

Pohjoisen pallonpuoliskon maa-meri lämpötilojen aikasarja 12.01.2021. 














GISSin mukaan mitatun ilmastohistorian kylmin vaihe asettui vuoden 1910 tienoille  mistä  ilmasto vähitellen alkoi lämmetä kunnes vuoden 1940 jälkeen uusi viilenemiskausi alkoi. Lasku jatkui 70-luvun puoliväliin, minkä jälkeen lämpeneminen alkoi uudelleen ja on jatkunut siitä asti  nykypäiviin saakka.

GISSin aikasarjassa kylmintä on ollut vuonna 1917, mikä herättää ihmetystä, koska aikalaiskertomusten mukaan sää noihin aikoihin oli esim. Jäämerellä poikkeuksellisen lämmin. Vuonna 1921 esim. Huippuvuorten rannat olivat koko vuoden jäistä vapaat ja meriveden lämpötila kesällä jopa +15°C. Hulppea lukema ottaen huomioon, että viimeisten 15 vuoden aikana korkein  mitattu lukema siellä on ollut vaivaiset +8.2°C.


Vuosi 1921 oli huippuvuorilla lämmin

Edellä oleva kuvakaappaus kertoo jäätilanteen lisäksi paljon myös Jäämeren ilmastosta, jonka lämpeneminen oli pantu merkille myös täällä ja antanut maamme lehdistölle paljon uutta kerrottavaa, mm. tuolla ja tuolla ja tuolla.

Jos oli Huippuvuoret jäistä vapaat vuonna 1921, niin samaa ei voi sanoa viime vuosista, jolloin Huippuvuorten rannat ovat kaikkina talvina  olleet ainakin osittain jäiden saartamina. Alla animaatio Jäämeren jäistä vuosina 2004-2021


Huippuvuorten jääpeite vuosina 2004-2021
Vuonna 2021 jääpeite oli vielä kasvussa.

Toinen huomionarvoinen seikka GISSin ilmastohistoriassa on tuo 40-luvulla alkanut viileä kausi, joka 70-luvun mediassa sai aikaan aikalaisten hyvin muistaman jääkausihypetyksen. GISS  kuitenkin kertoo tuon vaiheen laskuksi vain 0.24°C, mikä tuntuu aivan liian pieneltä saadakseen aikaan sellaista  huomiota mitä ajan laatulehdetkin asialle tuolloin osoittivat;   TimeThe New York times, Newsweek, Science News, Turun Sanomat, Valitut Palat, Suomen Kuvalehtiyms.  


Entisajan ilmastohistoria poikkeaa huomattavasti GISSin kertomasta.
Kuvan lähdeaineisto tuolla

Kuva ei kerro, onko kyseessä yhdistetty maa- ja merihavainnoista laadittu käppyrä, kuten GISSin kertomuksessa, mutta NOAAn tilastoista löytyy  myös pelkät maa-asemat. Niistä laskettuina pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilan lasku vuosina 1940-1976 olisi ollut vieläkin pienempi, vain luokkaa -0.1°C. Kysyä sopii, olisiko noin pieni pudotus tosiaan voinut saattaa tiedemaailman täysin "pökerryksissä"  lähettämään medialle omia kauhuviestejään jopa USAn presidenttiä myöten?


Vaikka alarmistit toisin väittävät, huoli ilmaston viilenemisestä
oli ainakin osassa tiedemaailmaa todellinen.

Kirjelmässään  Kukla ja kumppanit esittävät viilenemisen syyksi luonnollista ilmaston vaihtelua. Suuri osa tutkijoista uskoi syyksi  myös ilmansaasteet ja osa oli jo tuolloin CO2 heränneitä, jotka muistelivat vielä vuosisadan alun lämpenemistä ja olettivat silloista viilenemistä vain tilapäiseksi sään oikuksi. Kukaan ei kuitenkaan kiistänyt viilenemistä ja monet uskoivat sen jatkuvan vielä pitkään.

Nähtäväksi jää, kuinka kauan GISSin ja NOAAn kertoma ilmastohistoria kestää aikaa ja millaisia tarinoita tästä ajasta silloin kerrotaan, kun ilmastosota joskus on päättynyt. Sitä odotellessa luepa tuosta vielä tuo edellinen postauskin, jos et siis ole sitä vielä huomannut.



Linkit


Laskut ohjelmilla  Table Curve 2D ja Pc Calculator

Ja kommentoijat anteeksi, että en ole huomannut käydä hyväksymässä kaikkia hyviä kommentteja, huonojahan tänne ei vielä ole tullutkaan. Olen nyt hyväksynyt kaikki löydetyt ja yritän jatkossa saada parannusta asiaan.



1 kommentti:

konitohtor i kirjoitti...

Jos oli Huippuvuorten rannat jäistä vapaat vuonna 1921 niin eipä voi samaa sanoa nyt, kun jäät ulottuvat jopa Islannin rannoille jo.