Taas on vuosi vaihtunut ja vanha vuosi taputeltu historiaan. NOAAn kertomana se oli ilmastohistorian toiseksi lämpimin vuosi mutta GISS pani paremmaksi ja sanoi sen olleen jopa jaetulla ykkössijalla yhdessä vuoden 2016 kanssa.
Ilmastosodassa mikään ei siis ole muuttunut. Paukut ovat entiset, johtajat vain vaihtuvat ja media seuraa uskollisesti perässä. Michael Mann jatkaa omaa ilmastosotaansa ja uuden presidenttinsä johdolla USA tullee epäilemättä taas pian mukaan rintamaan.
![]() |
Ilmastosodan veteraani Michael Mann jaksaa yhä |
![]() |
Pohjoisen pallonpuoliskon maa-meri lämpötilojen aikasarja 12.01.2021. |
GISSin mukaan mitatun ilmastohistorian kylmin vaihe asettui vuoden 1910 tienoille mistä ilmasto vähitellen alkoi lämmetä kunnes vuoden 1940 jälkeen uusi viilenemiskausi alkoi. Lasku jatkui 70-luvun puoliväliin, minkä jälkeen lämpeneminen alkoi uudelleen ja on jatkunut siitä asti nykypäiviin saakka.
GISSin aikasarjassa kylmintä on ollut vuonna 1917, mikä herättää ihmetystä, koska aikalaiskertomusten mukaan sää noihin aikoihin oli esim. Jäämerellä poikkeuksellisen lämmin. Vuonna 1921 esim. Huippuvuorten rannat olivat koko vuoden jäistä vapaat ja meriveden lämpötila kesällä jopa +15°C. Hulppea lukema ottaen huomioon, että viimeisten 15 vuoden aikana korkein mitattu lukema siellä on ollut vaivaiset +8.2°C.
![]() |
Vuosi 1921 oli huippuvuorilla lämmin |
![]() |
Huippuvuorten jääpeite vuosina 2004-2021 Vuonna 2021 jääpeite oli vielä kasvussa. |
Toinen huomionarvoinen seikka GISSin ilmastohistoriassa on tuo 40-luvulla alkanut viileä kausi, joka 70-luvun mediassa sai aikaan aikalaisten hyvin muistaman jääkausihypetyksen. GISS kuitenkin kertoo tuon vaiheen laskuksi vain 0.24°C, mikä tuntuu aivan liian pieneltä saadakseen aikaan sellaista huomiota mitä ajan laatulehdetkin asialle tuolloin osoittivat; Time, The New York times, Newsweek, Science News, Turun Sanomat, Valitut Palat, Suomen Kuvalehti, yms.
![]() |
Entisajan ilmastohistoria poikkeaa huomattavasti GISSin kertomasta. Kuvan lähdeaineisto tuolla |
![]() |
Vaikka alarmistit toisin väittävät, huoli ilmaston viilenemisestä oli ainakin osassa tiedemaailmaa todellinen. |
Kirjelmässään Kukla ja kumppanit esittävät viilenemisen syyksi luonnollista ilmaston vaihtelua. Suuri osa tutkijoista uskoi syyksi myös ilmansaasteet ja osa oli jo tuolloin CO2 heränneitä, jotka muistelivat vielä vuosisadan alun lämpenemistä ja olettivat silloista viilenemistä vain tilapäiseksi sään oikuksi. Kukaan ei kuitenkaan kiistänyt viilenemistä ja monet uskoivat sen jatkuvan vielä pitkään.
Nähtäväksi jää, kuinka kauan GISSin ja NOAAn kertoma ilmastohistoria kestää aikaa ja millaisia tarinoita tästä ajasta silloin kerrotaan, kun ilmastosota joskus on päättynyt. Sitä odotellessa luepa tuosta vielä tuo edellinen postauskin, jos et siis ole sitä vielä huomannut.
Linkit
Ja kommentoijat anteeksi, että en ole huomannut käydä hyväksymässä kaikkia hyviä kommentteja, huonojahan tänne ei vielä ole tullutkaan. Olen nyt hyväksynyt kaikki löydetyt ja yritän jatkossa saada parannusta asiaan.
1 kommentti:
Jos oli Huippuvuorten rannat jäistä vapaat vuonna 1921 niin eipä voi samaa sanoa nyt, kun jäät ulottuvat jopa Islannin rannoille jo.
Lähetä kommentti