maanantai 18. syyskuuta 2023

Ilmastomme romahtaa

 Ilmastomme romahtaa kirkuu Demokraatti. Luhistuminen on alkanut vastaa Helsingin Sanomat.  Kesä oli mittausten ja ehkä koko ihmiskunnan historian kuumin epäilee Kaleva. Hyvä että epäilee, sillä varmaa on, ettei kesä ainakaan ihmiskunnan historian kuumin ollut, ei edes historiallisen ajan, vaikka saattoi se maailmalla kuuma ollakin. 

Suomessa kesä oli vain hitusen tavanomasta lämpimämpi, +0.7°C ilmatieteen laitoksen hilapisteistä laskettuna. Suomessa mittaushistoriansa lämpimimpänä kesänä  vuonna 1972  poikkeama oli +2.1°C. Jonkin sortin ennätys  sentään  saatiin. Elokuun ja samalla koko kesän korkein lämpötila +33.6°C osui tälle vuodelle. Elokuun ennätys tosin jäi rikkomatta. Se on edelleen vuonna 2010 mitattu +33.8°C Heinolassa ja Lahdessa.

Kirjoitin aiheesta myös viime kesänä. Jäin silloin jännityksellä odottamaan aukeaako Jäämeren koillisväylä tänä vuonna ollenkaan. No, aukesihan se lopulta mutta kummastusta herättää, miksi Jäämeren tilaa seuraavien laitosten raportit poikkeavat niin paljon toisistaan. Alla kuvapari, joista toisessa väylä on apposen auki mutta toisessa vain nipin napin. Kumpaa tässä nyt sitten uskoisi ja/tai olisiko meillä enää syytä uskoakaan tietokonemallinnusten kykyyn ennustaa tulevaa, jos edes nykyisen ilmaston mallinnus  niiden tietokantoihin ei tätä parempaa ole?


Kuvat sivustolta Polar Portal

Verkkaisesta osallistumisesta huolimatta Konitohtori seuraa edelleen ilmastonmuutoksesta käytävää keskustelua. Myös viime kesän rasismikeskustelua tuli seurattua. Siitä jäi muistoksi tuo.
4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tästä co 2 vaikutuksesta on tullut "totuus" massiivisivisella propagandalla. Tilastoja ja tutkimuksia tulkitaan sopiviksi.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa Konitohtori

Noissa kahdessa kuvassa jään peitto on laskettu eri tavalla. Vasemmalla jääpeittoa mitataan jään paksuudella metreissä, ja oikealla jääpeitteen konsentraatiolla %:na pinta-alasta. En näe niissä suurta eroa. Koillisväylällä voi purjehtia vaikka peitto% oli 20 ja toisaalta puolimetrinen jääkään ei ole esteenä

konitohtor i kirjoitti...

Ja jäänmurtajalla pääsee navalle asti.

Anonyymi kirjoitti...

Käsittääkseni reitti Venäjän rannikolla on auki lähes joka vuosi.
Mutta se paljon odotettu suora Koillisväylä ei niinkään, piti olla auki jatkuvasti en muista mistä vuodesta asti (Al Gore n lausunto )
Kyllä jäänmurtaja auttaa jos löytyy maksaja, tosin nyt varmaan vaikuttaa myös
lipun väri.
En muista oliko viime, vai edellinen vuosi kun tarvittiin jäänmurtaja apua
usean laivan saattueelle loppukesästä. Olisivat jääneet talvehtimaan ilman apua.

Että tuollaisia mietteitä.