perjantai 7. heinäkuuta 2023

Mittaushistorian kuumin päivä?

 Uutisten mukaan  viime tiistai oli mittaushistorian kuumin päivä. Etelän talvi näyttää uutisten mukaan olevan juuri nyt poikkeuksellisen lämmin. Mutta entäs meillä, täällä pohjolassa. Jännityksellä jäämme odottamaan, ehtiikö koillisväylä kuluvana vuonna aueta ollenkaan.

Kannattaa kuitenkin huomata, että uutisoitu mittaushistoria alkaa vasta vuodesta 1979 emmekä tiedä millaisia lämpöaaltoja aikaisemmin on maailmanlaajuisesti ollut. Sata vuotta sitten esim. eteläisellä jäämerellä  oli vain yksi  mittausasemaa eikä sekään lähelläkään napaa. Tilanne olisi sama, jos koko arktisen alueen lämpötila  laskettaisiin pelkästään Lahdessa tehdyistä havainnoista. Alla karttakuva WMO:n  yli sata vuotta toimineista havaintoasemista.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi tarkemmat tiedot asemista.











Ja uskooko joku tosiaan, joku muu kuin hesarin toimittaja, että maapallon päivittäinen lämpötila voidaan mitata sadasosa asteen tarkkuudella? Täysin absurdi ajatus. Maapallolla on lisäksi aikavyöhykkeet joiden yli kulkiessaan sama kuuma tai kylmä ilmamassa tulee mitatuksi moneen kertaan. Jotta maapallon päivittäinen lämpötila ylipäätään olisi mahdollista laskea, pitäisi se paikallisen ajan sijasta suorittaa kaikilla havaintoasemilla samaan maailman aikaan tehdyistä havainnoista.







Ei kommentteja: