Se pyörii sittenkin, nimittäin maapallo. Kylmän kevään jälkeen vanhoilla jutuilla lämmittely onkin tarpeen. Nyt asialle on lähtenyt Tekniikka ja Talous ja julistaa
Maapallo pyörii tänä kesänä poikkeuksellisen nopeasti – 9.7., 22.7. ja 4.8. odotettavissa erityisen lyhyet vuorokaudet
Ilmiö on lyönyt tutkijat ällikällä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Jäätiköiden sulamisenhan piti nostattaa merenpintaa ja hidastaa pyörimistä. Kirjoitin aiheesta vuonna 2013 ja viime vuosina aihe noussut myös median otsikoihin. Tuossa vuoden takainen Guardianin juttu. Ja aivan oikein, ihmiskunnan syyksihän tuo kaikki piti taas sysätä. Ei vain ollut toimittaja huomannut, ettei se pyöriminen ollutkaan hidastunut, päinvastoin - nopeutunut oli.
Alla Wikipedian kuva vuorokauden pituudesta. Kuten näemme, muutoksen pitkäaikainen trendi on ollut laskeva jo vuodesta 1975. Maapallo on tosiaan alkanut pyöriä nopeammin eikä muutos siis ainakaan jäätiköiden sulamisesta ole voinut aiheutua. Väkisinkin mieleen tällaiselle ilmastouskon kerettiläiselle tulee, etteikö Grönlannin ja Antarktiksen jäätiköt sittenkin kaikista mittauksista huolimatta ole vain jatkaneet kasvuaan.
Yllättävä tuo muutos kyllä on ollut. Kuutahan sen aiheuttajana yleensä on pidetty mutta aivan viime vuosina myös historiallisista auringonpimennyshavainnoista on huomattu, että muutoksen nopeus on kovasti vaihdellut. Jääkauden jälkeen hidastuminen saattoi vuosisadassa olla jopa 3ms, ajanlaskun alussa enää 2 ms ja 1700 luvulle tultaessa pikkujääkauden aikana jo lähes nolla. Pyörähdysajan kasvu oli pysähtynyt, napa-alueiden jäätiköt alkoivat taas kasvaa ja nollasivat jopa Kuun hidastavan vaikutuksen. Alla NASAn kuva aiheesta. Siinä ΔT tarkoittaa maakellon virhettä verrattuna nykyiseen maailmanaikaan.