torstai 16. maaliskuuta 2023

Suomen hiilinielut vetää jälleen

 

Maapallon hiilinielut ja lähteet NASAn OCO-2 satelliitin mittausten mukaan vuosina 2015-2020

Vaalitaistelun alkusoittona saimme viikon alussa 13.3.2023 lukea uutisia maamme hiilinielujen tasosta ilman tavanomaista agendaa maapalloa uhkaavasta ilmastokatastrofista. Maamme hiilinielut eivät olleetkaan romahdustilassa, kuten ympäristöministeriö ja muut änkyrät olivat uskotelleet. Sen sijaan Suomi oli Nasan puolueettoman mittaustekniikan mukaan jo nyt hiilineutraali,  NASAn kartalla Suomi oli jopa hiilinielu.

Maaseudun asujalle uutinen ei tietenkään ollut yllätys mutta helsinkiläisänkyrälle se oli kova pala nieltäväksi, miksi Suomen omat laskelmat erosivat niin paljon oikeista mittauksista? Hesarin toimittaja oli jopa kysellyt aiheesta "asiantuntijoita", jotka kertoivat mm.

"Lyhytikäisten puutuotteiden päästön Nasan satelliitti siis näkee Kiinan yllä. Suomen laskelmassa puolestaan noiden tuotteiden tekemiseen hakattu puu vähennetään Suomen hiilinielusta. Näin on kansainvälisesti sovittu tehtävän."

Tätä konitohtori ei enää sulata vaan jättää asian korkeimman eli lukijan käteen. Jos Kiina tarvitsee puutuotteita ja lopuksi polttaa ne, niin miksi  siitä rangaistaan Suomea hiilinielulaskelmaa alentamalla. Jos tuollaista todella on kansainvälisesti sovittu niin tutkivat journalistit voisivat nyt edes jälkikäteen selvittää, ketkä Suomen edustajat ovat tuollaista soopaa olleet sopimassa ja milloin se mahdollisesti on saatettu voimaan.


Linkit

Avohakkuuta ei ole syytä lopettaa ekologisuuden takia

Alla Ollikainen kumoaa NASAn tutkimuksen. Herralla on aivan oma käsitys siitä, mitä hiilinielulla tarkoitetaan, mitä viidennen kolonnan kenraalilta tietysti sopii odottaakin. 

mtv-uutiset-25032023-kohdasta 5:00-6:50 

katso myös

Ollikainen hiilinieluista

Saattaa tietenkin olla, että esim. Italian tai muiden maiden pellot ja ruohokentät sitovat hiiltä enemmän kuin Suomen metsät mutta ei se silti näistä maista hiilinieluja tee, kuten alussa referoitu NASAn tutkimus osoittaa. Haastattelussa herra  edelleen väittää Suomen maankäyttösektorin hiilinielun romahtaneen ja jakaa neuvoja, miten asia pitäisi korjata. Kaksinaamaista peliä herralta, joka itse on ollut hyväksymässä laskentatavan muutosta, joka romahduksen on aiheuttanut.

3 kommenttia:

ämpee kirjoitti...

"Lyhytikäisten fossiilisten polttoaineiden päästöt" pitää vastaavasti osoittaa niiden tuottajien laskelmiin eikä Suomen laskelmiin.
Siitä mitään tule jos Suomen päästöiksi lasketaan kaikkien päästöt.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "näin on sovittu" tosiaan ihmetyttää. Kuka on sopinut ja millä mandaatilla? Avohakkuu aluekin on vain hetken musta aukko, joka täyttyy jo muutamassa vuodessa, kun uudet taimet ja pensaat nousevat esiin ja sitovat hiiltä paljon nopeammin kuin paikalla ollut vanha kasvunsa lopettanut metsä.

Anonyymi kirjoitti...

Hesari puolustaa edelleen Suomen omaa hiilinielun laskentatapaa ja sanoo sen mahtuvan NASAn tutkimuksen virherajoihin.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009464010.html
Hyvä jos mahtuu, mutta mitkä ovat meidän omien laskelmiemme virherajat? Media kyllä mieluusti heittää tuhkaa päällemme mutta ei osaa kertoa, kuinka epävarmoihin laskelmiin heitto perustuu.